DUURZAAM TELEN

duurzaamheid

Duurzaamheid is één van de onderdelen waar wij veel aandacht aan besteden bij Mellantas. Wij zijn niet alleen maar bezig met de perfecte smaak, kleur en vorm van de komkommer, maar ook met onze omgeving. 

Wij bestrijden plagen op biologische wijze met ‘natuurlijke vijanden’, verlagen energie- en gasgebruik en verminderen CO2-uitstoot, maken gebruik van recyclebare verpakkingen, geïntegreerde teeltwijze en energiezuinige ledverlichting in de verpakkingsruimte.

Energie, leveringstijd en
biologische gewasbescherming

Biologische gewasbescherming
Door een wekelijkse controle op mogelijke bedreigingen van insecticiden, zijn wij goed op de hoogte van insecten en plagen. Hierdoor kunnen wij bij een toename hiervan snel handelen en natuurlijke vijanden inzetten. Deze natuurlijke vijanden worden geleverd in zakjes die wij in het gewas kunnen hangen. Door het afgazen van de kas is het middelengebruik met 65% gedaald. Verder zullen we ons richten op de biologische middelen als we moeten corrigeren op een plaag. Door gericht te spuiten streven we naar een residuvrije komkommer.

Energie
Om het bedrijf van warmte te voorzien wordt gebruik gemaakt van drie installaties. Twee WKK’s op aardgas leveren de grootste warmtevraag. Resterende warmtepieken worden opgevangen door een ketel. Met onze 2 WKK’s kunnen wij stroom leveren voor 3000 huishoudens en kunnen we de CO2 in de uitlaatgassen gebruiken in onze kas. 

Alleen als er een zeer grote warmtevraag is, gaat de gasketel aan. Door gebruik te maken van ‘Het Nieuwe Telen’ is ons energiegebruik de laatste jaren met 25% verminderd.

Leveringskwaliteit
Wij zorgen ervoor dat we altijd zeer hoge kwaliteit kunnen leveren. Na het oogsten worden de komkommers snel klaar gemaakt voor transport. Zo blijven zij nog langer vers en houdbaar. Onze komkommers worden verpakt in dozen, flowpack of recyclebare verpakkingen. Hierdoor kunnen we een divers assortiment aanbieden aan de klant, dat garant staat voor verse producten en lange houdbaarheid.

Wij zijn Planet Proof en Global GAP, GRASP, QS en Waitrose gecertificeerd en voldoen hiermee aan de hoogste eisen op het gebied van hygiëne, voedselveiligheid en kwaliteit.